2. ‘Duurzaam bouwen met veel ruimte voor eigen initiatief’

Onze doelstelling: Het aantal CPO-bouwprojecten (Collectief Particulier Ondernemerschap) neemt toe. Het wonen van kwetsbare jongeren en van ouderen krijgt creatieve impulsen.

• Starters hebben de hoogste prioriteit. We bouwen duurzame, betaalbare woningen en ondersteunen initiatieven gericht op flexibele oplossingen op een krappe huurwoningmarkt.
• We geven ruimte aan bouwen door starters in CPO-projecten (Collectief Particulier Ondernemerschap). Deze bouwvorm willen we niet alleen bij nieuwbouw, maar ook in bestaande (leegstaande) gebouwen realiseren.
• We zetten de reserves van het Woningbedrijf onder andere in voor het ontwikkelen van woonvormen en woonbegeleiding voor kwetsbare jongeren en ouderen.
• Het uitgangspunt van de bouwverordeningen en de bestemmingsplannen is, dat het mogelijk of gemakkelijk wordt om voor aandachtsgroepen te bouwen, zeker als het gaat om woningbouw.
• Bij aanbesteding wordt niet alleen getoetst op de verordeningen, voorschriften en kosten, maar ook op kwaliteit en betrokkenheid.
• De ouderen die thuis zorg nodig hebben krijgen dat ook in de toekomst. Als PvdA staan we garant voor een goed vangnet.
• Aansluitend op de al aanwezige initiatieven van onze zorg- en verpleeginstellingen gaan we creatief om met de bestaande gebouwen en faciliteiten. Ook via de WMO zijn er mogelijkheden om mensen de juiste voorzieningen te verstrekken
• We voorkomen leegstand door combinaties van wonen en zorg zodat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Huisvesting voor ouderen blijft een aandachtspunt, want het Rijk bezuinigt op de AWBZ en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
• We moeten ons afvragen of het zo lang mogelijk thuis blijven wonen van dementerenden altijd een goede oplossing is. Het risico van vereenzaming en van spanningen in de mantelzorg is groot. Hiervoor zoeken we naar creatieve oplossingen.
• We bieden particulieren die zich organiseren als ontwikkelaars van een bouwproject, samen met eventuele lokale beleggers, eenzelfde regeling als de toegelaten instellingen. Men moet dan ook aan dezelfde voorwaarden voldoen. Deze bouwprojecten kunnen extra huurwooneenheden opleveren.Zo maken we met het geld van de verkoop van het Woningbedrijf particuliere initiatieven voor alle doelgroepen( jongeren,ouderen, eigenaren,huurders) mogelijk. De regels op het gebied van de bouwverordeningen en bestemmingsplannen moeten aangepast worden om ruimte te bieden voor deze alternatieve bouwvormen.
• Ook bij grootschalige renovatie zetten we in op een hoog duurzaamheidsresultaat. (streven is label A++, en als het kan CO2-neutraal). De besparing in energielasten kunnen we besteden aan de financiering van de verbouwkosten.
• De toekomstige sloop van verouderde gebouwen nemen we mee in het monumentenbeleid. De vrijkomende ruimte bij sloop zetten we om in groen waar dat kan en wenselijk is. Met vrijkomende gebouwen gaan we op een creatieve manier om zodat we er een nieuwe bestemming aan kunnen geven als alternatief voor slopen en opnieuw bouwen. Hier neemt de gemeente het voortouw en voert de regie, samen met eigenaren, banken, energie- en bouw- bedrijven en de installatiebranche. Het doel is om dit zoveel mogelijk lokaal uit te laten voeren als impuls voor de Oirschotse werkgelegenheid.
• We zetten de cultuurhistorische waardenkaart van de gemeente Oirschot om in beleid en uitvoering, zodat er gerichte aandacht komt voor beheer en behoud van waardevolle landschappen en gebouwen.